2010-09-15 12:49Pressmeddelande

Aniara-priset till Ann Jäderlund, Stockholm

null

Svensk Biblioteksförenings Aniarapris tilldelas Ann Jäderlund, Stockholm, för hennes diktsamling Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar. Aniara-priset utdelas årligen till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna och består av en skulptur av Linnèa Jörpeland samt en prissumma på 50 000 kronor.

Juryns motivering: ”2010 års Aniarapris tilldelas Ann Jäderlund för hennes diktsamling Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar. Med sitt senaste verk ger Ann Jäderlund en ny bredd åt ett redan mycket starkt och betydelsefullt författarskap. Den inledande och högst berättigade frågan: ”Varför är vi inte i paradiset?” blir starten för ett akut existentiellt utforskande, en undersökning som inte väjer för att rikta blicken mot varats djupaste bottnar i en bok som rymmer beskrivningar av fruktansvärd grymhet såväl som skir körsbärsblom. Ann Jäderlund skriver en poesi som inte liknar någon annans, dikter som med sin starka integritet öppnar läsarens sinne för dolda nyanser av språket och världen.”

Ann Jäderlund, född 1955 och bosatt i Stockholm, är framför allt lyriker men har också skrivit dramatik. Sedan debuten med Vimpelstaden 1985 har hon konsekvent följt en egen linje: hon låter inte bara orden ha de innebörder de har i vardagsspråket, genom att låta språket sjunga avvinner hon orden nya och hemlighetsfulla betydelser.

Prisutdelning sker under Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Juryn har bestått av Jonas Brun, författare, Göran Schmitz, bibliotekarie, och Gunnel Arvidson Nilsson, bibliotekarie och juryordförande.

Aniarapriset utdelades första gången 1974 och då till P C Jersild, de fem senaste pristagarna är Monika Fagerholm, Magnus Florin, Tua Forsström, Anne-Marie Berglund och Erik Eriksson.

Pressfoto: http://193.235.159.34/foton/abfoton/Författare/ann_jaderlundV06.htm

Fotograf: Ulla Montan

 

Mer information:

Juryordförande Gunnel Arvidson Nilsson 08-568 911 89/90
Informationschef Peter Axelsson 08-545 132 45, mobil 070-552 46 16

Svensk Biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt och bilda opinion, bedriva lobbning samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar drygt 3100 personer och 550 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.


Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt, opinionsbilda samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.