Kjell Westö tilldelas Svensk biblioteksförenings Aniarapris 2014. Juryns motivering:
Kjell Westö tilldelas årets Aniarapris för hela sitt författarskap, som spänner från den hårt knutna lyriken i de första böckerna till den storslaget episka tonen i de senare, som "Vådan av att vara Skrake" eller "Hägring 38". Westö har utvecklats till en särpräglad förvaltare av platsens poesi, en framstående krönikeskrivare som förvandlar det förflutna Helsingfors till ett underbart luftskepp och en omistlig utsiktspunkt över vår egen tid.
Juryn har bestått av Petter Lindgren, författare, Göran Schmitz, bibliotekarie, och Gunnel Arvidson Nilsson, bibliotekarie och juryordförande.
Prisutdelning sker i Stockholms stadsbiblioteks rotunda, 20 oktober 2014.
Aniarapriset utdelas sedan 1974 årligen till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna och består av en skulptur av Linnèa Jörpeland samt en prissumma på 50 000 kronor. Priset utdelades första gången till P C Jersild, de senaste pristagarna är Anne-Marie Berglund, Erik Eriksson, Ann Jäderlund, Kristian Lundberg, Bruno K. Öijer och Jonas Hassen Khemiri.
Biblioteket är öppet för alla under den årliga prisceremonin för Sveriges biblioteks utmärkelser 20 oktober. Välkomna!
Kontakt:
Anna Tillgren, PR- och informationsansvarig, Albert Bonniers förlag, tel. 070-377 99 29
Gunnel Arvidson Nilsson, juryordförande, tel. 08-568 91 189
Stefan Engström, kommunikationschef, Svensk biblioteksförening, tel. 070-551 90 74
Foto: Katja Lösönen
Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt och opinionsbilda samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 550 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.
Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt, opinionsbilda samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.