2011-08-23 11:26Pressmeddelande

Årets folkbibliotekspris till Karin Johansson, Malmö

null

Bengt Hjelmqvists pris för framstående insatser på folkbiblioteksområdet går i år till projektledaren Karin Johansson, Malmö för projektet Godnattsagor inifrån. Prissumman är på 25 000 kronor och priset delas ut under Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. I projektet läser föräldrar i fängelse in godnattsagor till sina barn.  

Ur juryns motivering: ”När bibliotekarierna söker sig utanför bibliotekets väggar visar de vilken skillnad de kan göra i enskilda människors liv. Malmö stadsbibliotek har genom projektledaren och bibliotekarien Karin Johansson i projektet Godnattsagor inifrån framgångsrikt utvecklat sin uppsökande verksamhet för att nå fram till läsovana grupper.

Projektet Godnattsagor inifrån har gjort det möjligt för frihetsberövade föräldrar att vara delaktiga i familjelivet och stärka banden till sina barn. Men det är inte biblioteket eller föräldrarna som har stått i fokus – det är barnen. Projektet synliggör läsandets och berättandets kraft för människors utveckling.

Vi ser i projektledaren Karin Johansson en mycket värdig pristagare av Bengt Hjelmqvists pris för framstående insatser på folkbiblioteksområdet 2011.”

Priset instiftades 1964 och består av ett stipendium på 25 000 kronor. Bengt Hjelmqvist, som avled 2005, var en nestor i bibliotekssverige. Mellan åren 1945 till 1969 var han chef på Skolöverstyrelsens bibliotekssektion.  Priset utdelas för framstående insatser på folkbiblioteksområdet.

Prisutdelningen sker under Bok & Biblioteksmässan i Göteborg.

Jury: Anders Olsson, Sollentuna bibliotek, Christina Persson, Göteborgs stadsbibliotek, Mats Hansson, Kulturrådet, Marcus Strand, Sandvikens folkbibliotek, Anna-Stina Takala, Regionbibliotek Stockholm

Mer information:
Karin Johansson 0768-846982
Anna-Stina Takala, juryledamot, 08-508 31 245
Informationschef Peter Axelsson 070-552 46 16

Fotograf: Eva Levau

Svensk Biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt och bilda opinion, bedriva lobbning samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar drygt 3100 personer och 550 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.


Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt, opinionsbilda samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.