2022-09-06 05:00Pressmeddelande

Carl von Linné-plaketten går till Elaf Ali

Elaf AliFoto: Hugo Thambert

Carl von Linné-plaketten 2022 för bästa fackbok för barn eller ungdomar går till Elaf Ali för Vem har sagt något om kärlek?

 Carl von Linné-plaketten instiftades 1998 och utdelas årligen till den eller de personer som framställt föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar. Prissumman är på 25 000 kronor.

Elaf Ali föddes 1987, växte upp i Kristianstad, och är författare, journalist och programledare. Hon har bland annat jobbat som programledare på Sveriges Television och Sveriges Radio, samt som krönikör på Expressen. Elaf Ali har även tilldelats Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris, Adlibris-priset 2021 i kategorin Årets ungdomsbok samt nominerats till debutantpriset Slangbellan.

Juryns motivering:
Elaf Ali belönas med Carl von Linné-plaketten för Vem har sagt något om kärlek?, en hjärtskärande och viktig berättelse om det helvete i vardagen som det innebär att leva i en hederskultur. Detta genomsyrar varje beståndsdel av Elaf Alis liv, från tioårsåldern till vuxenlivet och slutar egentligen aldrig. Med en journalistisk och objektiv distans balanserar hon det självbiografiska genom fakta och intervjuer. Hon ger läsaren en vid och mångbottnad bild av kulturkrockar, integration, ansvarsfrågor och hedersförtryck, men också kärlek. Det här är en omskakande och angelägen berättelse som alla bör läsa för att kunna förstå hur komplex hederskulturen är.

Priset delas ut vid en ceremoni i november.

Svensk biblioteksförening delar årligen ut Sveriges biblioteks utmärkelser. Priserna är unika då pristagarna utses av bibliotekarier och experter på läsningens praktik. Prisceremonin är ett sätt för oss att synliggöra och lyfta fram bibliotekens verksamhet och uppgift i samhället. Med Sveriges biblioteks utmärkelser vill vi uppmärksamma det framstående arbete som varje dag görs på våra bibliotek.

Sveriges biblioteks utmärkelser

 


Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt och bilda opinion, bedriva lobbning samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.