2008-08-29 15:15Pressmeddelande

Carl von Linné-plaketten tilldelas Helen Rundgren och Anna Lindqvist för Dumma mygga!

null

Svensk Biblioteksförenings Carl von Linné-plakett för 2008 tilldelas Helen Rundgren och Anna Lindqvist för faktaboken Dumma mygga! Plaketten utdelas årligen av Svensk Biblioteksförening till den eller de som framställt föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar. Priset består av en glasplakett av Margareta Hennix samt ett stipendium om 25 000 kronor. 

Juryns motivering: I Dumma mygga! presenterar Helen Rundgren och Anna Lindqvist med upplysande text respektive läckra bilder vanliga smådjur som många är rädda för. De visar och berättar utifrån förskolebarnets horisont på ett sätt så att varje kryp blir en individ. Med distinkta färger och tydliga konturer lär bilderna barnen att känna igen djuren i naturen. Att vara dum eller inte är utgångsfrågan som får olika förklaringar. Fakta på vetenskaplig grund blir underhållning och kunskap för stor som liten.

Helen Rundgren är utbildad biolog och zoolog men arbetar numera som författare och tv-producent på Utbildningsradion. Hon har gett ut flera böcker om djur och natur. Anna Lindqvist är illustratör och Grafisk designer samt arbetar som animatör för film- och tv-produktioner på The Chimney Pot i Stockholm. Hon är utbildad på Nyckelvikens konstskola och Konstskolan i Stockholm.

Priset utdelas vid Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Juryns ordförande är Ingrid Källström, bibliotekarie på "Rum för barn", Kulturhuset, Stockholm. Carl von Linné-plaketten utdelades första gången 1999. 

Mer information:
Ingrid Källström, juryordförande, 076-123 14 23
Helen Rundgren 070-209 02 22 och Anna Lindqvist 070-92 41 31
Peter Axelsson, informationschef 08-545 132 45, 070-552 46 16


Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt, opinionsbilda samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.