2011-08-24 08:56Pressmeddelande

Carl von Linné-plaketten tilldelas Karin Bergqvist för Så doftar blomman

null

Svensk Biblioteksförenings Carl von Linné-plakett för 2011 tilldelas Karin Bergqvist för Så doftar blomman. Plaketten utdelas årligen av Svensk Biblioteksförening till den eller de som framställt föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar. Priset består av en glasplakett av Margareta Hennix samt ett stipendium om 25 000 kronor.

Juryns motivering: ”I Så doftar blomman (Alfabeta förlag) har Karin Bergqvist med sin gedigna faktakunskap och genom att använda Gitte Spees välkomponerade bilder skapat en mycket tilltalande bok. Texten berättar om hur blomman växer fram och talar till omgivningen med sitt eget språk och lockar olika insekter genom att variera sin doft. Kretsloppet i det lilla formatet framställs genom årscykeln som pekar mot den ständiga förnyelsen. Såväl barn som vuxna ges tillträde till naturens under och det dramatiska framställs enkelt så att barnläsaren kan känna sig trygg i sitt förhållande till naturen.  Den avslutande faktasidan är en extra bonus. ”

Karin Bergqvist är journalist, men har också biologutbildning. Hon arbetar till vardags som redaktionschef på Läkartidningen. Karin Bergqvist är född 1959 i Norrköping. Bor i Stockholm. Hon har tidigare bl a givit ut Bakterieboken (medförfattare Fredrik Lundberg, bilder av Ulf Lundkvist) och Carl von Linné: Pojken som inte slutade samla (bilder av Sara Gimbergsson) på annat förlag.

Priset utdelas vid Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Juryns ordförande är Ingrid Källström, bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek. Carl von Linné-plaketten utdelades första gången 1999.

Mer information:
Karin Bergqvist 070-790 34 91
Ingrid Källström, juryordförande, 076-123 13 11
Peter Axelsson, informationschef 08-545 132 45, 070-552 46 16

Svensk Biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt och bilda opinion, bedriva lobbning samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar drygt 3100 personer och 550 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.


Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt, opinionsbilda samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.