2009-09-14 13:04Pressmeddelande

Carl von Linné-plaketten tilldelas Lena Victorin för Take a look at dig själv!

null

Svensk Biblioteksförenings Carl von Linné-plakett för 2009 tilldelas Lena Victorin för Take a look at dig själv! Plaketten utdelas årligen av Svensk Biblioteksförening till den eller de som framställt föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar. Priset består av en glasplakett av Margareta Hennix samt ett stipendium om 25 000 kronor.

Juryns motivering: "Lena Victorin har genom Take a look at dig själv, med Mattias Olsson som innovativ illustratör, tagit ett nytt grepp kring ämnet civilkurage. Den tar upp för de unga livsviktiga frågor och är samtidigt en allåldersbok. Existentiella frågor lyfts fram i ett filosofiskt perspektiv där det handlar om ansvar och påverkan. Layouten är provocerande, överraskande och uppfordrande interaktiv. Det känns fräscht och manar till eftertanke. Moral och etik ligger på hög nivå där textutforskaren blir den som måste ta ställning. Rappt och aktuellt bryter texten ner fördomar och är såväl ärlig som ödmjuk. Dessutom har den genomgående en underbar humor."

Lena Victorin är 34 år och har tidigare arbetat som programledare och reporter på Sveriges Radio. Lena Victorin är gift, har två små barn och bor på Södermalm i Stockholm. Idén till boken fick hon när hon arbetade som projektledare vid Forum för levande historia. Där möttes hon dagligen av bilder från Förintelsen och folkmordet i Rwanda - och det blev omöjligt att inte ställa sig frågan "varför stod majoriteten bara och tittade på?".

Priset utdelas vid Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Juryns ordförande är Ingrid Källström, bibliotekarie på "Rum för barn", Kulturhuset, Stockholm. Carl von Linné-plaketten utdelades första gången 1999.

Pressfoto: http://www.biblioteksforeningen.org/utmark/linne/images/LenaVictorin.JPG

Bokomslaget finns på Bonnier Carlsens hemsida http://www.bonniercarlsen.se

Mer information:
Lena Victorin 070- 922 37 77
Ingrid Källström, juryordförande, 076-123 14 23
Peter Axelsson, informationschef 08-545 132 45, 070-552 46 16


Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt, opinionsbilda samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.