2009-09-04 09:08Pressmeddelande

Elsa Beskow-plaketten till illustratören Lotta Geffenblad

null

Svensk Biblioteksförenings Elsa Beskow-plakett för 2009 tilldelas illustratören och animatören Lotta Geffenblad för hennes samlade produktion. Prick och Fläck samt Aston är exempel på hennes böcker. Plaketten utdelas årligen av Svensk Biblioteksförening till den konstnär som framställt föregående års bästa bilderbok för barn eller till en konstnär för dennes samlade produktion. Priset består av en glasplakett samt ett stipendium om 25 000 kronor.

Lotta Geffenblad föddes 1962 i Lund. Hon är uppvuxen i Teckomatorp och flyttade till Stockholm 1982 för att studera på Beckmans. Hon är gift med Uzi och har två barn. Förutom böcker arbetar Lotta med animerad film.

Juryns motivering: "Lotta Geffenblad ger i sina böcker genom karaktärer som Aston och Prick och Fläck uttryck för barnets suveränitet. Hon kryddar samstämt text och bild med underfundig humor, fantasi och galen lek. Bilderna är stundom, med små detaljer, finurligt retro vilket öppnar för en dialog ung-gammal. Bildspråket är lustfyllt, tekniken visar en färgstark miljö med ett medvetet sceniskt perspektiv. Sagotonen finns där i bakgrunden, med det kusliga kontra det invanda, men det är tryggheten som överväger. Här saknas sannerligen inte tålmodiga föräldrar. Böckerna om Astons och Prick och Fläcks äventyr är dessutom lärorika och intrigerna inbjuder i hög grad till vidare fantasier och lekar. Man blir glad av att läsa Lotta Geffenblad."

Priset utdelas vid Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Juryns ordförande är Ingrid Källström, bibliotekarie på Rum för barn, Kulturhuset, Stockholm. Elsa Beskow-plaketten utdelades första gången 1958.

 

Pressbilder finns på http://www.bonniercarlsen.se/Press/


Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt, opinionsbilda samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.