2008-09-04 09:09Pressmeddelande

Elsa Beskow-plaketten till illustratören Staffan Gnosspelius

null

Svensk Biblioteksförenings Elsa Beskow-plakett för 2008 tilldelas illustratören Staffan Gnosspelius för illustrationerna i boken Gå och bada, Mister Räf! (Opal förlag). Plaketten utdelas årligen av Svensk Biblioteksförening till den konstnär som framställt föregående års bästa bilderbok för barn eller till en konstnär för dennes samlade produktion. Priset består av en glasplakett samt ett stipendium om 25 000 kronor.

Staffan Gnosspelius är född 1976 Lund men bor och verkar idag i London. Gå och bada, Mister Räf! är hans debut som barnboksillustratör. Han har bl a studerat vid Chelsea College of Art and Design och Edinburgh College of Art.

Juryns motivering: ”Staffan Gnosspelius har med sina unika illustrationer i Gå och bada, Mister Räf! visat en bildkonst av högsta klass. Etsningarna lyfter fram en tradition där djurberättelsen är i fokus och en harmonisk färgskala och myllrande detaljer låter läsaren njuta i fulla drag. Genom färger som bleknar eller förstärks skildras skickligt de starka känslor som ligger under ytan. Romantiska drag, som den ouppnåeliga blå blomman, symboliserar hur svårt det är att inse att alla är olika. Men den röda färgen hos räven återkommer och genom ett sagoskimmer förmedlas budskapet att man duger som man är. Det nära samspelet med Stefan Castas text ger oss en fullödig, konstnärlig bilderbok.”

Priset utdelas vid Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Juryns ordförande är Ingrid Källström, bibliotekarie på Rum för barn, Kulturhuset, Stockholm. Elsa Beskow-plaketten utdelades första gången 1958.

Mer information om priset finns på www.biblioteksforeningen.org

Mer information:
Ingrid Källström, juryordförande, 076-123 14 23
Staffan Gnosspelius +44(0)7984969112 (London). www.gnosspelius.com
Peter Axelsson, informationschef 08-545 132 45, 070-552 46 16

 


Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt, opinionsbilda samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.