2013-10-08 13:25Pressmeddelande

Elsa Beskow-plaketten tilldelas Emma Adbåge

null

Svensk Biblioteksförenings Elsa Beskow-plakett för 2013 tilldelas Emma Adbåge för boken Lenis Olle och hennes samlade produktion av bilderböcker för barn. Plaketten utdelas årligen av Svensk Biblioteksförening till den konstnär som framställt föregående års bästa bilderbok för barn eller till en konstnär för dennes samlade produktion. Priset består av en glasplakett samt ett stipendium om 25 000 kronor.

Juryns motivering:

”Emma Adbåge är en illustratör och författare med en driven, iakttagandeoch individuell penna. Hennes skapande är självständigt, mångsidigt och karaktärsfullt och stämningen rör sig mellan lekfull humor och djupt allvar. Alltid med lyhördhet och respekt för barns tankar, livsglädje och känslor. De blandande vinklarna gör föremål personliga och nästan levande. I det dråpliga finns allvaret, i fantasin vågar man känna igen sig. Adbåge ger oss en levande och detaljrik bild av dagens ”livsmiljöer”. I Adbåges bildvärld finns också böcker med striktare formelement. Skiftande ansiktsuttryck träder fram och det som på ytan är smakfulla böcker i retrostil, ger också utrymme åt vardagsrelationernas starka och viktiga känslor.”

Priset utdelas vid en prisceremoni på Stockholms stadsbibliotek 17 oktober. Elsa Beskow-plaketten utdelades första gången 1958.

Foto: Richard Gustafsson

Mer information:

Karin Rowland, Rabén Sjögren, 010 -744 21 55

Ingrid Källström, juryordförande, 076-123 13 11

Stefan Engström, kommunikationschef, 070-5519074


Svensk Biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt och bilda opinion, bedriva lobbning samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 550 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.


Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt, opinionsbilda samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.