Elsa Beskow-plaketten 2022 för bäst illustrerade svenska barnbok går till Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer för Bokstavshusen. Elsa Beskow-plaketten instiftades 1958 och utdelas till den konstnär som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken. Prissumman är på 25 000 kronor.
Bland tidigare pristagare finns bland andra Ilon Wikland, Jan Lööf, Pija Lindenbaum och Stina Wirsén.
Jonas Tjäder föddes 1985 i Jönköping och är utbildad arkitekt. Maja Knochenhauer föddes 1983 i Stockholm och är också utbildad arkitekt. De är gifta och Bokstavshusen är deras debutbok.
Juryns motivering: Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer belönas med Elsa Beskow-plaketten för att med stor originalitet och lekfullhet introducera unga läsare till arkitektur i bilderboken Bokstavshusen. Med egensinnig blandteknik varvas realistiska detaljer med fantasi i de färgrika och stilrena illustrationerna. Husen skildras tydligt med olika material såsom tegel och trä, där även husens reglar visas. Varje byggnad är snillrikt vald att representera en bokstav, till exempel operans O och det ödsliga zooets Z. Det smyger sig även in samhällspaningar, som en väggmålning av klimatkämpen Greta Thunberg bredvid vattenkraftverket. Karaktärer och detaljer återkommer i berättelsen och för en uppmärksam barnblick finns det mycket att upptäcka. Här omdanas den klassiska alfabetsboken till någonting kreativt, modernt och oväntat. Ett synnerligen starkt debutverk.
Priset delas ut vid en ceremoni i november.
Svensk biblioteksförening delar årligen ut Sveriges biblioteks utmärkelser. Priserna är unika då pristagarna utses av bibliotekarier och experter på läsningens praktik. Prisceremonin är ett sätt för oss att synliggöra och lyfta fram bibliotekens verksamhet och uppgift i samhället. Med Sveriges biblioteks utmärkelser vill vi uppmärksamma det framstående arbete som varje dag görs på våra bibliotek.
Sveriges biblioteks utmärkelser
Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt och bilda opinion, bedriva lobbning samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.