2023-08-29 05:00Pressmeddelande

Elsa Beskow-plaketten tilldelas Kerstin Elias Costa

Porträttbild på Kerstin Elias Costa.Porträttbild på Kerstin Elias Costa.

Elsa Beskow-plaketten 2023 för bäst illustrerade svenska barnbok går till Kerstin Elias Costa för Fjärilshuset. Elsa Beskow-plaketten instiftades 1958 och utdelas till den konstnär som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken. Prissumman är på 25 000 kronor.   

Bland tidigare pristagare finns bland andra Ilon Wikland, Jan Lööf, Pija Lindenbaum och Stina Wirsén.  

Kerstin Elias Costa skriver och tecknar och har studerat bilderboksberättande i Buenos Aires, samt på Högskolan för konst och design i Göteborg. Bilderboken är hennes stora intresse och hon har bland annat arbetat med bokbinderi, konsttryck och artistbooks. Till vardags arbetar Elias Costa som förlagsredaktör med barn- och ungdomsböcker.   

Juryns motivering: 

Kerstin Elias Costa belönas med Elsa Beskow-plaketten för att med Fjärilshuset ha skrivit och illustrerat en unik och vacker bilderbok om ett litet barns sorg och saknad. Elias Costa skapar en stillsam stämning där barnet ges utrymme att vila i sorgen. Samtidigt visar detaljer som en liten snigel i den gula regnjackans kapuschong eller en mungipa som vinklas uppåt, små glimtar av hopp även de gråaste dagar. Den starka texten har ett mjukt flyt som samspelar med bildernas känsliga blyertslinjer och svepande penseldrag i milda kulörer. Berättelsen berör på djupet, tröstar och stannar kvar länge hos läsaren. Precis på samma sätt som minnena av den älskade mormor lever kvar där hon och barnet brukade mötas – i Fjärilshuset.” 

Priset delas ut vid en ceremoni i november.  

Svensk biblioteksförening delar årligen ut Sveriges biblioteks utmärkelser. Priserna är unika då pristagarna utses av bibliotekarier och experter på läsningens praktik. Prisceremonin är ett sätt för oss att synliggöra och lyfta fram bibliotekens verksamhet och uppgift i samhället. Med Sveriges biblioteks utmärkelser vill vi uppmärksamma det framstående arbete som varje dag görs på våra bibliotek.  


Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt och bilda opinion, bedriva lobbning samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.


Kontaktpersoner

Saskia Rubensson
Digital kommunikatör
Saskia Rubensson