2016-06-15 13:21Pressmeddelande

Hudiksvallsbo nominerad till barnbokspris

null

En Hudiksvallsbo är nominerad till Svensk biblioteksförenings utmärkelser. Det är Jens Ahlbom som är nominerad till Carl von Linné-plaketten för boken Tänk stort!

Jurymedlemmarna är verksamma inom biblioteksverksamhet för barn och ungdom och består av: 

Ordförande Dag Hedberg, Västerås stadsbibliotek,
Karin Blomquist, Roma bibliotek,
Anna-Klara Ehn Ericson, Uppsala stadsbibliotek,
Anna Hällgren, frilansande bibliotekarier Lövånger,
Johanna Andersson skolbibliotekarie på Bäckadalsgymnasiet, Jönköpings kommun

Nils Holgersson-plaketten:

Nils Holgersson-plaketten instiftades 1950 och utdelas årligen med en prissumma på 25 000 kronor till författaren av föregående års bästa barn- eller ungdomsbok.

Årets finalister:
Frida Nilsson för boken Ishavspirater, Natur & Kultur
Mårten Sandén för boken Sju förtrollade kvällar, Rabén & Sjögren
Helena Öberg och Kristin Lidström för boken Din tur, Adrian, Mirando bokförlag

Elsa Beskow-plaketten:

Elsa Beskow-plaketten instiftades 1958 och utdelas årligen med en prissumma på 25 000 kronor till den konstnär, som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken.

Årets finalister:
Viveka Sjögren för boken Om du skulle fråga Micha, Kabusa böcker
Solja Krapu-Kallio och Sara Gimbergsson för boken Vad drömde du om? Mirando bokförlag
Matilda Ruta för boken Ninna och sjukhusfåglarna, Natur & Kultur

Carl von Linné-plaketten:

Carl von Linné-plaketten instiftades 1998 och utdelas årligen med en prissumma på 25 000 kronor till den eller de personer som framställt föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar.

Årets finalister:
Gudrun Wessnert och Magda Korotynska för boken Familjen Ratzbergers guide till Gamla Stan, Bonnier Carlsen
Mats Vänehem för boken Vikingar, Bonnier Carlsen
Peter Ekberg och Jens Ahlbom för boken Tänk stort! Opal

Barn, bibliotek och författare

Barn, bibliotek och författare är en självklar och levande treenighet i Sverige. Barn behöver barnböcker, behöver läsa och inspireras. Barn behöver författarbesök, sagostunder och kunskap. På biblioteket finns allt detta. Sedan många decennier är de svenska biblioteken aktiva och kreativa vägledare för barn och ungas läsning. Många verksamma bibliotekarier har upplevt både rekordår för barns läsning, och dystrare tider. Konjunkturerna förändras, men barns behov av bibliotek, böcker och läsning minskar inte.

För Svensk biblioteksförening är engagemanget för barn- och ungdomssatsningar ett fundament i föreningens verksamhet: Barn och ungas rätt till böcker och bibliotek – i skolan och på fritiden.
Många barn och unga saknar naturligt tillgång till böcker, för dem är biblioteken en plats att finna nya världar och kunskap. Varje dag beger sig tusentals barn, föräldrar och förskolor ut på den upptäcktsresa som ett bibliotek är. Svensk biblioteksförening är stolt och glad över att trefaldigt prisa barnens författare.

Sveriges biblioteks utmärkelser

Svensk biblioteksförening delar årligen ut åtta biblioteksutmärkelser vid samma tillfälle. En inspirerande tilldragelse som blixtbelyser bibliotekens bredd och verksamhet mitt i samtiden. Svensk biblioteksförening vill genom sina priser hylla och uppmärksamma det framstående arbete som varje dag utförs på biblioteken. Priserna är unika då pristagarna utses av bibliotekarier och experter på läsningens praktik. Den totala prissumman för utmärkelserna är 200 000 kronor.

Att bibliotek är en av Sveriges mest älskade och välbesökta institutioner är känt. Många är skildringarna av hur biblioteken kan förändra människors liv. Hur bibliotek blir en trampolin som gör hoppet till en annan värld möjlig.

Läs mer om tidigare pristagare och utmärkelserna:
Sveriges biblioteks utmärkelser

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt och bilda opinion, bedriva lobbning samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 550 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.


Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt, opinionsbilda samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.