2015-10-05 11:31Pressmeddelande

John och Hanna Hallmén tilldelas ​Carl von Linné-plaketten 2015

null

Carl von Linné-plaketten 2015 tilldelas John och Hanna Hallmén för faktaboken Minimonster i naturen. Plaketten instiftades 1998 och utdelas årligen av Svensk biblioteksförening till den eller de som framställt föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar.

Juryns motivering:

Spyflugor, fjärilar och spindlar har vi alla sett men ändå inte. I John och Hanna Hallméns bok Minimonster i naturen möter du några av våra allra vanligaste insekter ur ett helt nytt perspektiv. De superförstorade och detaljrika bilderna skapar nyfikenhet, förståelse och fascination både hos ung som gammal. Vem har tidigare sett fjärilens sugsnabel, biets tunga eller myrans käke?Författarens sexåriga son Bruno vägleder oss genom boken och naturen. Under berättelsens gång upptäcker han olika kryp och deras speciella kännetecken och karaktär. Barnperspektivet är genomfört fullt ut i denna berättelse där den stilsäkra och informativa texten medverkar till en både lättillgänglig och unik faktabok.

Jury
Dag Hedberg, ordförande, Västerås stadsbibliotek
Karin Blomquist, Korpens bibliotek
Sofia Lindblom, Askebyskolan
Anna-Klara Ehn Ericson, Uppsala stadsbibliotek
Anna Hällgren, Skellefteå stadsbibliotek
Mary Ingemansson, Högskolan Kristiansstad

Prisceremonin sker måndag 26 oktober i Stockholms stadsbiblioteks Rotundan då Svensk biblioteksförenings åtta utmärkelser, däribland de tre barnboksplaketterna, delas ut. Biblioteket är öppet för alla. Välkommen!

Barn, bibliotek och författare

Barn, bibliotek och författare är en självklar och levande treenighet i Sverige. Barn behöver barnböcker, behöver läsa och inspireras. Barn behöver författarbesök, sagostunder och kunskap. På biblioteket finns allt detta. Sedan många decennier är de svenska biblioteken aktiva och kreativa vägledare för barn och ungas läsning. Många verksamma bibliotekarier har upplevt både rekordår för barns läsning, och dystrare tider. Konjunkturerna förändras, men barns behov av bibliotek, böcker och läsning minskar inte.

För Svensk biblioteksförening är engagemanget för barn- och ungdomssatsningar ett fundament i föreningens verksamhet: Barn och ungas rätt till böcker och bibliotek – i skolan och på fritiden. Många barn och unga saknar naturligt tillgång till böcker, för dem är biblioteken en plats att finna nya världar och kunskap. Varje dag beger sig tusentals barn, föräldrar och förskolor ut på den upptäcksresa som ett bibliotek är. Svensk biblioteksförening är stolt och glad över att trefaldigt prisa barnens författare.

Sveriges biblioteks utmärkelser

Svensk biblioteksförening delar årligen ut åtta biblioteksutmärkelser vid samma tillfälle. En inspirerande tilldragelse som blixtbelyser bibliotekens bredd och verksamhet mitt i samtiden. Svensk biblioteksförening vill genom sina priser hylla och uppmärksamma det framstående arbete som varje dag utförs på biblioteken. Priserna är unika då pristagarna utses av bibliotekarier och experter på läsningens praktik. Den totala prissumman för utmärkelserna är 200 000 kronor.

Att bibliotek är en av Sveriges mest älskade och välbesökta institutioner är känt. Många är skildringarna av hur biblioteken kan förändra människors liv. Hur bibliotek blir en trampolin som gör hoppet till en annan värld möjlig. En sagostund, en bokbuss, en akademisk uppsats om bibliotek, skönlitterära författare, slagkraftig marknadsföring, barn- och ungdomsböcker, fackböcker för barn, och Bengt Hjelmqvist pris för ”framstående insatser inom folkbiblioteksområdet”.

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt och bilda opinion, bedriva lobbning samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 550 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.


Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt, opinionsbilda samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.