2021-08-23 05:00Pressmeddelande

Nils Holgersson-plaketten tilldelas Jakob Wegelius

Jakob WegeliusFoto: Bruno Wegelius

Nils Holgersson-plaketten 2021 för bästa barn- eller ungdomsbok tilldelas Jakob Wegelius för trilogin om Sally Jones.

Priset instiftades 1950 och utdelas årligen till författaren av föregående års bästa barn- eller ungdomsbok. Nils Holgersson-plaketten är ett av de nio priser som ingår i Sveriges biblioteks utmärkelser. Mottagaren får en prissumma på 25 000 kronor och en skulptur i glas designad av Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg.

Bland tidigare mottagare av Nils Holgersson-plaketten finns bland andra Tove Jansson, Ulf Stark och Annika Thor.

Jakob Wegelius, född 1966 i Göteborg och sedan flera år boende i östra Småland, är en mångsidig barnboksskapare som både skriver, illustrerar och formger sina berättelser. Han debuterade som Konstfackselev med "Spionerna i Oreborg" (1994).

Juryns motivering:
Trilogin om Sally Jones belönas med Nils Holgersson-plaketten då den ger oss ett episkt äventyr där vi får följa med på resor runt världens hav. Den bitvis mörka berättelsen vägs upp av Sally Jones ärliga och trofasta personlighet. Hon lockar fram sidor hos karaktärerna de själva inte är medvetna om, det ljusa hos både skurkar och prinsar. Att låta en gorilla iaktta och berätta historien är genial. Ett annat element som sticker ut är kärleken till kroppsarbetet och hantverket. Wegelius lyckas på ett osedvanligt begåvat sätt måla upp bilder av de miljöer som legenden tar oss genom. Tidstypiska detaljer ger doft, färg och smak. Nostalgiskt men utan att förhärliga. Wegelius egna illustrationer tillför därutöver ytterligare en dimension till denna vackra berättelse om vänskap och mod.

Priset delas ut vid en ceremoni i början av november 2021.

Svensk biblioteksförening delar årligen ut Sveriges biblioteks utmärkelser. Priserna är unika då pristagarna utses av bibliotekarier och experter på läsningens praktik. Prisceremonin är ett sätt för oss att synliggöra och lyfta fram bibliotekens verksamhet och uppgift i samhället. Med Sveriges biblioteks utmärkelser vill vi uppmärksamma det framstående arbete som varje dag görs på våra bibliotek.

Sveriges biblioteks utmärkelser

 


Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt och bilda opinion, bedriva lobbning samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.