Nils Holgersson-plaketten 2023 för bästa barn- eller ungdomsbok tilldelas Melody Farshin för boken 100k.
Priset instiftades 1950 och utdelas årligen till författaren av föregående års bästa barn- eller ungdomsbok. Nils Holgersson-plaketten är ett av de nio priser som ingår i Sveriges biblioteks utmärkelser. Mottagaren får en prissumma på 25 000 kronor och en skulptur i glas designad av Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg.
Bland tidigare mottagare av Nils Holgersson-plaketten finns bland andra Tove Jansson, Ulf Stark och Annika Thor.
Om pristagaren
Melody Farshin är född och uppvuxen i Husby och debuterade som ståuppkomiker 2008. Sedan dess har uppträtt på standupscener över hela Sverige under hennes landstäckande turnéer med Riksteatern och i flera radioprogram. Farshin har också jobbat som ungdomsansvarig på Folkets hus i Rinkeby, är en flitig debattör och krönikör och har varit projektledare för uppsatstävlingen Stereotyper. Två år i rad har hon också varit konferencier för Poetry Slam-tävlingen Ortens bästa poet.
Juryns motivering:
"100K av Melody Farshin är en berättelse som tar läsaren till förorten bortom medias förenklade rubriker och frossande i gängkriminalitet och skjutningar. Den belönas med Nils Holgersson-plaketten då den med en komprimerad, effektiv och humoristiskt pricksäker prosa berättar historien med de ungas egna röster. Författaren ger oss en gripande bild av utanförskap, att plötsligt bli viktig och få känna sig sedd och av vänskapsband som knyts och som brister. Läsaren blir obönhörligt berörd av detta destillat av känslor, händelser och beslut som tas och hur det påverkar alla i ens närhet. Det går inte värja sig mot berättelsen, miljöerna och de levande karaktärerna."
Priset delas ut vid en ceremoni i november.
Svensk biblioteksförening delar årligen ut Sveriges biblioteks utmärkelser. Priserna är unika då pristagarna utses av bibliotekarier och experter på läsningens praktik. Prisceremonin är ett sätt för oss att synliggöra och lyfta fram bibliotekens verksamhet och uppgift i samhället. Med Sveriges biblioteks utmärkelser vill vi uppmärksamma det framstående arbete som varje dag görs på våra bibliotek.
Sveriges biblioteks utmärkelser
Copyright/fotograf: Caroline Andersson Renaud.
Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt och bilda opinion, bedriva lobbning samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.