2009-08-19 09:31Pressmeddelande

Pärlor till pappa av Maud Mangold föregående års bästa bok - tilldelas Nils Holgersson-plaketten

null

Svensk Biblioteksförenings Nils Holgersson-plakett för 2009 tilldelas Maud Mangold för boken Pärlor till pappa. Plaketten utdelas årligen av Svensk Biblioteksförening till författaren av föregående års bästa barn- eller ungdomsbok. Priset består av en glasplakett samt ett stipendium om 25 000 kr.

Juryns motivering: "I Pärlor till pappa har Maud Mangold i samarbete med illustratören Sassa Buregren skapat en berättelse som har det underliggande temat "en förälder som sitter i fängelse". Hon behandlar ett svårt ämne som stämmer till eftertanke med sparsmakade reflektioner utifrån en individ i underläge. Barnet uttrycker hopp och förtvivlan i sina försök att nå pappan som försvunnit. När pärlorna symboliskt träs till ett halsband och resan används som motiv, där mörkret föregår ljuset, skapas ett sagoskimmer som pekar på ett möjligt lyckligt slut. Skuldfrågan bleknar bort i skuggan av varma kramar under det korta mötet. Pärlor till Pappa är en riktig pärla i sig".

Maud Mangold föddes 1954 och växte upp i Södermanland nära djur och natur, en uppväxt som speglar sig i många av hennes böcker. Idag är hon bosatt i Göteborg och skriver på heltid. Hon har skrivit en rad barn- och ungdomsböcker bland annat serien Landet innanför (Rabén och Sjögren) som har rötterna i nordisk folktro och serien Magiska Tecken (Rabén & Sjögren) som handlar om livet i Götheborg på 1840-talet.

Priset utdelas vid Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Juryns ordförande är Ingrid Källström, bibliotekarie på "Rum för barn", Kulturhuset, Stockholm. Nils Holgersson plaketten utdelades första gången 1950 och då till Astrid Lindgren för boken om Nils Karlsson Pyssling.

Pressbilder: http://www.kabusabocker.se
Maud Mangolds hemsida http://www.maudmangold.se.

Mer information:
Ingrid Källström, juryordförande, 076-123 14 23
Maud Mangold 076-843 37 66
Peter Axelsson, informationschef 08-545 132 45, 070-552 46 16


Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt, opinionsbilda samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.