2015-09-08 11:16Pressmeddelande

Snart utses Sveriges bästa barnböcker

null

Juryn för Svensk biblioteksförenings barnbokspriser har utsett årets finalister till Carl von Linné-, Elsa Beskow- och Nils Holgersson-plaketterna. De nio böckerna presenteras av juryn i samtal med Gabriella Ahlström i Svensk biblioteksförenings monter (C02:32) på Bok & Biblioteksmässan torsdag 24 september klockan 11.00. De slutliga vinnarna utses i början av oktober och prisutdelning sker i Stockholms stadsbibliotek måndag 26 oktober, 2015.

Jurymedlemmarna är verksamma inom biblioteksverksamhet för barn och ungdom och består av ordförande Dag Hedberg, Västerås stadsbibliotek, Karin Blomquist, Roma bibliotek, Sofia Lindblom, Askebyskolan, Anna-Klara Ehn Ericson, Uppsala stadsbibliotek, Anna Hällgren, Skellefteå stadsbibliotek, och Mary Ingemansson, Högskolan Kristianstad.

Nils Holgersson-plaketten

Nils Holgersson-plaketten instiftades 1950 och utdelas årligen med en prissumma på 25 000 kronor till författaren av föregående års bästa barn- eller ungdomsbok.

Årets finalister:

Jakob Wegelius för boken Mördarens apa, Bonnier Carlsen

Sofia Nordin för boken Spring så fort du kan, Rabén & Sjögren

Camilla Lagerqvist för boken Uppdraget, B Wahlströms

Elsa Beskow-plaketten

Elsa Beskow-plaketten instiftades 1958 och utdelas årligen med en prissumma på 25 000 kronor till den konstnär, som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken.

Årets finalister:

Katarina Kieri och Emma Virke för boken Månkan och jag har en hemlighet, Rabén & Sjögren

Annika Thor och Maria Jönsson för boken Flickan från långt borta, Bonnier Carlsen

Karin Saler och Siri Ahmed Backström för boken Dom som är kvar, Urax förlag

Carl von Linné-plaketten

Carl von Linné-plaketten instiftades 1998 och utdelas årligen med en prissumma på 25 000 kronor till den eller de personer som framställt föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar.

Årets finalister:

John Hallmén och Hanna Hallmén för boken Minimonster i naturen, Rabén & Sjögren

Ylva Hillström för boken Konst – titta, upptäck, gör, Alfabeta Bokförlag

Clara Lidström och Annakarin Nyberg för boken Odla – steg för steg, Rabén & Sjögren

Barn, bibliotek och författare

Barn, bibliotek och författare är en självklar och levande treenighet i Sverige. Barn behöver barnböcker, behöver läsa och inspireras. Barn behöver författarbesök, sagostunder och kunskap. På biblioteket finns allt detta. Sedan många decennier är de svenska biblioteken aktiva och kreativa vägledare för barn och ungas läsning. Många verksamma bibliotekarier har upplevt både rekordår för barns läsning, och dystrare tider. Konjunkturerna förändras, men barns behov av bibliotek, böcker och läsning minskar inte.

För Svensk biblioteksförening är engagemanget för barn- och ungdomssatsningar ett fundament i föreningens verksamhet: Barn och ungas rätt till böcker och bibliotek – i skolan och på fritiden. Många barn och unga saknar naturligt tillgång till böcker, för dem är biblioteken en plats att finna nya världar och kunskap. Varje dag beger sig tusentals barn, föräldrar och förskolor ut på den upptäcksresa som ett bibliotek är. Svensk biblioteksförening är stolt och glad över att trefaldigt prisa barnens författare.

Sveriges biblioteks utmärkelser

Svensk biblioteksförening delar årligen ut åtta biblioteksutmärkelser vid samma tillfälle. En inspirerande tilldragelse som blixtbelyser bibliotekens bredd och verksamhet mitt i samtiden. Svensk biblioteksförening vill genom sina priser hylla och uppmärksamma det framstående arbete som varje dag utförs på biblioteken. Priserna är unika då pristagarna utses av bibliotekarier och experter på läsningens praktik. Den totala prissumman för utmärkelserna är 200 000 kronor.

Att bibliotek är en av Sveriges mest älskade och välbesökta institutioner är känt. Många är skildringarna av hur biblioteken kan förändra människors liv. Hur bibliotek blir en trampolin som gör hoppet till en annan värld möjlig. En sagostund, en bokbuss, en akademisk uppsats om bibliotek, skönlitterära författare, slagkraftig marknadsföring, barn- och ungdomsböcker, fackböcker för barn, och Bengt Hjelmqvist pris för ”framstående insatser inom folkbiblioteksområdet”.

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt och bilda opinion, bedriva lobbning samt främja forskning och utveckling. 


Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt, opinionsbilda samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.