2015-06-22 13:12Pressmeddelande

Svensk biblioteksförening i Almedalen

null

Under Almedalsveckan 2015 arrangerar Svensk biblioteksförening två seminarier om skolbibliotek, ett samtal om att växa upp som rom i Sverige och ställer ut utställningen Katitzis resa genom Sverige.

Skolbibliotek i fokus
Tillsammans med Utbildningsradion (UR) och fackförbundet DIK arrangeras två seminarier med skolbibliotek i fokus. Politiker, företrädare från myndigheter och organisationer deltar i diskussionen. I det första seminariet medverkar experter som beskriver hur det ligger till med skolbibliotek och medie- och informationskunnighet i dag och det andra seminariet har strålkastarljuset riktat på framtiden och ansvar. Seminarierna går av stapeln 1 juli, är öppna för alla, teckentolkas och webbsänds.

Allas rätt att synas och ta plats
Biblioteken och UR ska spegla befolkningen och särskilt uppmärksamma nationella minoriteter. Långfilmsdokumentären om Katarina Taikon har premiär i höst och böckerna om Katitzi har getts ut på nytt. Svensk biblioteksförening, UR och Kulturbyrån arrangerar ett samtal i Almedalsbibliotekets foajé onsdag 1 juli. Möt olika generationer romer i ett samtal om att växa upp som rom i Sverige, behovet av igenkänning och identifikation. Domino Kai samtalar med Angelica Ström, dotter till Katarina Taikon och specialpedagog och Mirelle Gyllenbäck, nationell samordnare för Arbetsförmedlingens arbete för romsk inkludering.

Katitzis resa genom Sverige 
Utställningen Katitzis resa genom Sverige ställs ut på Almedalsbiblioteket med stöd av Svensk biblioteksförening, Kulturbyrån och Almedalsbiblioteket. Utställningen har tagits fram av Tensta konsthall i samarbete med författaren Katarina Taikons dotter Angelica Ström. Utställningen visas den 29 juni till den 20 juli. Utställningen består av Katitziböckerna, omslagsoriginal och illustrationer, serietidningar, brev och mycket annat. Efter vernissagen på Tensta konsthall har utställningen turnerat i Europa. Från i höst kommer Katitzis resa genom Sverige att turnera i Sverige i samband med att långfilmsdokumentären Taikon, om Katarina Taikon, har premiär.
Katarina Taikons älskade barnböcker om romska flickan Katitzi skrevs på Gotland och fick ett enormt genomslag. När sista boken kom ut 1980 hade böckerna i serien lånats på bibliotek över 400 000 gånger. Böckerna ges nu ut på nytt av bokförlaget Natur & Kultur. 

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt och bilda opinion, bedriva lobbning samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 550 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.


Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt, opinionsbilda samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.