2020-09-22 06:01Pressmeddelande

Elsa Beskow-plaketten till Alexander Jansson

Foto av illustratören Alexander Jansson och bokomslaget till Tassemarker.Foto: Hillevi Nagel Bokomslag: Alexander Jansson

Elsa Beskow-plaketten 2020 tilldelas Alexander Jansson för illustrationerna i boken Tassemarker.

Elsa Beskow-plaketten instiftades 1958 och utdelas till den konstnär, som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken. Prissumman är på 25 000 kronor.

Alexander Jansson är en internationellt känd illustratör, grafisk formgivare och animatör. Han föddes i Uppsala 1977 och är numera bosatt i Göteborg. Han har illustrerat en mängd böcker, bland annat sin egen Monster, spöken och kanelbullar som utkom 2017. ITassemarker samarbetade han med författaren Ebba Berg. Bland tidigare klienter finns NYC Ballet, Filter Magasin, Stadsteatern Kulturhuset, Sveriges Radio och Nationalmuseum. Han har också nyligen designat Göteborgs eldrivna mobila bibliotek.

 – Jag alltid hållit på, sedan jag var pytteliten, så det har aldrig varit någon upptäckt. Det var självklart från början och det enda jag ville göra.
Alexander Jansson om att hitta sin talang. Läs hela intervjun

Juryns motivering:
"I Tassemarker lyckas Alexander Jansson förena fotorealism med vackra, skissartade bilder på ett makalöst sätt. Detta gör han i en bildvärld där vi inte går vilse. En röd sjal leder oss genom det svåra. Vägen må vara mörk, men de talande bilderna gör den innehållsrik. 

Illustrationerna förmedlar känslor som berör på djupet, om ett barn som tappar sin trygghet och som söker efter någon som inte vill bli funnen, på vägar som inte är som de vanliga.

Tassemarker är en berättelse som inte förskönar. Ångest och rädslor är ständigt närvarande. Detta gestaltar Jansson väl med sin detaljrika och surrealistiska stil, där ljus och skuggor vill tala om något för läsaren. Ljuset och den röda sjalen inger ett hopp och genom Janssons illustrationer förstår vi att det går att finna en väg ut från Tassemarker."

Jury:
Johanna Andersson, Bäckadalsgymnasiet i Jönköping, ordförande

Staffan Engstrand, Norrtälje bibliotek
Cissi Rosengren, Bellevuegårdsbiblioteket i Malmö
Catharina Sanjay Ohlsson, Furulundsskolan Halmstad
Anne-Marie Körling, lärare, författare, Sveriges läsambassadör 2015–2017
Ewa Wahlström, universitetslektor Högskolan i Borås

Sveriges biblioteks utmärkelser
Svensk biblioteksförening delar årligen ut Sveriges biblioteks utmärkelser. Priserna är unika då pristagarna utses av bibliotekarier och experter på läsningens praktik. Prisceremonin är ett sätt för oss att synliggöra och lyfta fram bibliotekens verksamhet och uppgift i samhället. Med Sveriges biblioteks utmärkelser vill vi uppmärksamma det framstående arbete som varje dag görs på våra bibliotek. Läs mer om våra nio utmärkelser

Årets prisceremoni sänds digitalt den 12 november.


Om Svensk biblioteksförening

Svensk biblioteksförening är en ideell, partipolitiskt obunden och fri aktör. Föreningen samlar och verkar för alla typer av bibliotek genom att informera om bibliotek och dess verksamhet, skapa debatt och bilda opinion, bedriva lobbning samt främja forskning och utveckling. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar cirka 3000 personer och 450 institutioner inom svenskt biblioteksväsende.